Składniki:
- 500 g zmielonego białego sera
- 500 g mąki
- 3 łyżki ukwaszonej śmietany 18%
- 50 g cukru
- 4 żółtka
- 3 łyżeczki spirytusu (jeśli nie mamy, pomijamy)
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
olej lub smalec do smażeniacukier do obtoczenia oponek
- Wykonanie:
- Do zmielonego twarogu dodajemy śmietanę i cukier. Mieszamy do momentu połączenia
- się składników. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy całość łyżką lub ręką.
- Wykładamy ciasto na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm.
- Wycinamy kółka o średnicy ok. 6 cm, a następnie mniejszą foremką wycinamy w środku
- mniejsze kółeczka.
- Smażymy na średnio rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku
- papierowym z nadmiaru oleju.
- Ciepłe obtaczamy w cukrze lub oprószamy cukrem pudrem - jak wolimy.