Szukaj na blogu

sobota, 7 stycznia 2023

OPONKI SEROWE Z CUKREM




Składniki:


  • 500 g zmielonego białego sera
  • 500 g mąki
  • 3 łyżki ukwaszonej śmietany 18%
  • 50 g cukru
  • 4 żółtka
  • 3 łyżeczki spirytusu (jeśli nie mamy, pomijamy)
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

olej lub smalec do smażenia
cukier do obtoczenia oponek 

  • Wykonanie: 
  • Do zmielonego twarogu dodajemy śmietanę i cukier. Mieszamy do momentu połączenia 
  • się składników. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy całość łyżką lub ręką. 
  • Wykładamy ciasto na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm. 
  • Wycinamy kółka o średnicy ok. 6 cm, a następnie mniejszą foremką wycinamy w środku 
  • mniejsze kółeczka. 
  • Smażymy na średnio rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku 
  • papierowym z nadmiaru oleju.
  • Ciepłe obtaczamy w cukrze lub oprószamy cukrem pudrem - jak wolimy. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF