Składniki:
500 g zmielonego białego sera500 g mąki3 łyżki ukwaszonej śmietany 18%50 g cukru4 żółtka3 łyżeczki spirytusu (jeśli nie mamy, pomijamy)1 i 1/2 łyżeczki sody1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliolej lub smalec do smażeniacukier do obtoczenia oponek
- Wykonanie:
- Do zmielonego twarogu dodajemy śmietanę i cukier. Mieszamy do momentu połączenia
- się składników. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy całość łyżką lub ręką.
- Wykładamy ciasto na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm.
- Wycinamy kółka o średnicy ok. 6 cm, a następnie mniejszą foremką wycinamy w środku
- mniejsze kółeczka.
- Smażymy na średnio rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku
- papierowym z nadmiaru oleju.
- Ciepłe obtaczamy w cukrze lub oprószamy cukrem pudrem - jak wolimy.