Są morele - jest ciasto drożdżowe 😍 Tym razem pod postacią pysznych, mięciutkich drożdżówek. 
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej + łyżeczka mąki do rozczynu drożdżowego
 - 30 g drożdży
 - 3 żółtka
 - 1/2 szklanki cukru + łyżeczka cukru do rozczynu drożdżowego
 - 1 cukier waniliowy o wadze 16 g.
 - 3/4 szklanki ciepłego mleka
 - 100 g rozpuszczonego, ciepłego masła
 
- ok. 300 g moreli
 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
 
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko - do posmarowania bułek
 - kruszonka - z tego przepisu
 
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, roztopione masło, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. 
Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, starając się nie podsypywać ciasta mąką.  Następnie podzielić na mniej więcej równe części i formować płaskie bułeczki, nadziewając owocami. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłużny wałek i podzielić go sobie na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki  sklejeniem do dołu na  blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Po wyrośnięciu delikatnie spłaszczyć dłonią. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temp. 175 st około  22-25 minuty.







