Kolejna odsłona zdrowej i trochę konserwatywnej ... wątróbki.
Bo z wątróbką to już tak jest jak wspominałam wcześniej: albo się ją kocha - albo nienawidzi :))
Dziś wersja: na kolorowo. Obowiązkowo z cebulką, a dodatkowo z pieczarkami i kolorowymi paprykami.
Było smacznie i kolorowo.
Składniki:
- 4 cebule
- 600 g wątroby drobiowej
- po 1 papryce: czerwonej, zielonej, żółtej
- 250g pieczarek
- łyżka sklarowanego masła do podsmażenia cebuli i papryki
- olej do smażenia wątróbki
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- natka pietruszki
Wykonanie:
Wątróbkę myjemy i oczyszczamy bardzo dokładnie, pozbawiając ją wszelkich białych błonek. Ponownie myjemy i odsączamy na sicie. Kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Papryki kroimy w kostkę. Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki. Masło rozpuszczamy na patelni, cebulę smażymy na złoty kolor. Podajemy papryki oraz pieczarki. Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy szczyptę cukru. Na drugiej patelni podsmażamy na oleju pokrojoną wątróbkę. Smażymy ją na małym ogniu przez ok 15 minut co pewien czas obracając. Pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz. Podczas smażenia należy uważać na pryskający tłuszcz. Po usmażeniu przekładamy wątróbkę do naszych podsmażonych warzyw. Delikatnie mieszamy, posypujemy natką pietruszki.