Pyszna, rozgrzewająca, bardzo aromatyczna zupa fasolowa. Tym razem dodałam do niej pomidorową passatę, aby nie było tak zwyczajnie i monotonnie 😉 Oczywiście jak wszystkie moje zupy, i ta jest bardzo gęsta. Po jednym talerzu takiej sytej, gęstej zupy nikt już nie ma ochoty na drugie danie 😋
Składniki:
- ok 250 - 300 g białej fasoli
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- biała część 1 pora
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 średnie ziemniaki
- 250 g wędzonych żeberek
- kawałek wędzonego boczku
- liście laurowe
- ziele angielskie
- 1 łyżka smalcu
- sól
- pieprz
- ostra sproszkowana papryka
Fasolę wieczorem zalewamy zimną wodą i zostawiamy do następnego dnia. Następnego dnia z fasoli odlewamy wodę w której się moczyła, przekładamy ją do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i żeberka, zalewamy wodą, ok. 1,5 l. Gotujemy fasolę na małym ogniu. Po ok. 30 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę (lub starte na oczkach) warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę i pora. Solimy. Gotujemy ok 10-15 min i dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeśli trzeba uzupełniamy zupę wodą, aby nie była zbyt gęsta. Gdy warzywa i fasola są już miękkie, wyjmujemy żeberka, obieramy je z mięsa i dodajemy mięso do zupy. Wlewamy passatę. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Pokrojoną cebulę i czosnek wraz z boczkiem podsmażamy na małej ilości smalcu na patelni i przekładamy do zupy. Smacznego!