Proste i pyszne danie obiadowe, no i bardzo oryginalne 😍
Kiedy podczas urlopu w Polsce dostałam od Andżeliki ten przepis, bardzo mnie zaintrygował. Oczywiście po powrocie do domu musiałam wypróbować!
Kotleciki mielone smażone w waflu są bardzo smaczne. Z podanej ilości wychodzi duża porcja. Ja połowę usmażyłam na obiad, a drugą połowę zamroziłam, zawijając każdą roladkę w folię aluminiową. Po wyjęciu z zamrażarki wystarczy mniej niż godzina, aby rolada dała się kroić w plastry i smażyć.
Składniki:
- 4 suche wafle tortowe
- 0.5 kg mielonego mięsa
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- 2-3 ząbki czosnku
- papryka słodka i ostra
- majeranek
- 1 jajko do mięsa
- 3 jajka do panierki
- 200g pieczarek
- bułka tarta do panierki
- olej do smażenia
- dodatkowo do masy mięsnej zielenina: natka lub koperek
Wykonanie:
Mięso mielone wyrabiamy tak samo jak na tradycyjne, klasyczne kotlety mielone. Doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami (u mnie sól, pieprz, papryki, majeranek) oraz dodajemy jajko. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Na oleju podsmażamy najpierw cebulę, dodajemy posiekany czosnek, a następnie pokrojone pieczarki. Smażymy całość chwilę, a następnie studzimy i dodajemy do masy mięsnej. Wyrabiamy dokładnie. Na każdy wafel nakładamy gotową masę, i zostawiamy wafle na około 30 minut, aby nam zmiękły pod wpływem wilgoci. Po tym czasie rolujemy i każdą mięsną roladę kroimy na około 1.5 cm plastry.
Następnie panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ziemniakami i warzywnym dodatkiem jako danie obiadowe, albo zjadamy z chlebem.