Szukaj na blogu

wtorek, 27 maja 2014

MŁODA KAPUSTA Z PULPECIKAMI

Kolejne danie z młodą kapustką w roli głównej. 
Trzeba korzystać, zanim młoda ... stanie się starą, i białą i już nie taką pyszną. Ja korzystam ile się da! :) 
Dziś wersja z malutkimi pulpecikami - bardziej pożywna niż z boczkiem czy kiełbaską. Spokojnie może stanowić naprawdę  danie obiadowe. 
U mnie bez zbędnych moim zdaniem dodatków w postaci ziemniaków czy pieczywa, ale dla bardziej "ziemniaczanych" proponuję towarzystwo 2-3 młodych ziemniaczków i ... obiad niebo w gębie ;-)




Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 400 g łopatki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • cukier
  • ocet winny
  • koperek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego



Wykonanie:


Łopatkę mielimy. Dodajemy jajka, sól, pieprz, majeranek oraz kasze manną. Wyrabiamy dokładnie. Jeśli masa będzie ścisła dodajemy 2 łyżki wody. Mokrymi dłońmi formujemy niezbyt duże pulpety. Do garnka wlewamy wodę dodajemy obrana marchewkę, seler naciowy oraz pietruszkę i przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy oraz  sól. Gotujemy ok 15 minut, po tym czasie wrzucamy na wrzątek uformowane wcześniej pulpety. Nasz gotujący się bulion powinien tylko przykryć  pulpety. Gotujemy ok 25 minut. Następnie pulpety wyjmujemy a na bulion po pulpetach wrzucamy poszatkowana kapustę. Gotujemy ją ok 20 minut. Kiedy jest już miękka doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru i octu winnego. Kroimy w plasterki ugotowaną wcześniej marchewkę, posypujemy obficie posiekanym koperkiem i przekładamy do kapusty ugotowane pulpety.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF