Pyry z gzikiem to tradycyjne danie kuchni wielkopolskiej. Dla wyjaśnienia oznacza ziemniaki ugotowane w mundurkach z dodatkiem twarożku ze śmietaną i cebulą. Mimo, że pochodzę z Kujaw, przepisy kuchni wielkopolskiej bardzo często gościły na naszym stole za sprawą Babci, która pochodziła z okolic Ostrowa Wielkopolskiego. To proste, wręcz rustykalne danie to taka trochę moja zmora dzieciństwa, i jeden z najmniej ulubionych piątkowych obiadów robionych przez Babcię. No a teraz? Proszę ... z nielubianych dań dzieciństwa jak widać się kiedyś wyrasta 😅 bo pyry z gzikiem, szczególnie latem - bardzo lubię 😍 Niestety moje ziemniaki wymagały obrania, i nie mogłam ich ugotować w mundurkach. Dodatkowo wzbogaciłam ich smak podsmażoną na maśle cebulką. Jedzonko full wypas !!!
Składniki na gzik:
- 250 g twarogu (ja miałam półtłusty mielony)
- śmietana (u mnie ukwaszona 18%)
- 2 szalotki
- sól
- pieprz
- koperek/szczypiorek
dodatkowo:
ugotowane w mundurkach/łupinach ziemniaki
Twaróg, jeśli nie jest mielony, wystarczy podusić widelcem. Dodajemy do niego pokrojoną drobno cebulkę, sól, pieprz i tyle śmietany, aby uzyskał lekko płynną konsystencję.
Ziemniaki szorujemy, gotujemy w mundurkach. Gorące kroimy na połówki i podajemy z gzikiem.