Zupa z cukinią bardzo mile mnie zaskoczyła.
Kiedy zaczynałam ją gotować obawiałam się, że wyjdzie mało wyrazista, bo przecież sama cukinia jest bardzo delikatna w smaku. Jakież było moje rozczarowanie, kiedy okazało się, że zupa jest pyszna!
Aż słodka od dodanych warzyw, lekko pikantna od pieprzu, podkręcona śmietaną i świeżo posiekanym koperkiem ...
Polecam wszystkim, którzy jeszcze jej nie gotowali👌😋
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 2 małe cukinie
- 1 pietruszka
- 1 łodyga selera naciowego
- kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 ziemniaki
- posiekany koperek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- śmietana 18%
Wykonanie:
Udka myjemy. Zalewamy wodą. Dodajemy warzywa: pokrojoną w kostkę pietruszkę i korzeń selera, seler naciowy, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i posiekany ząbek czosnku. Wrzucamy także liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli i gotujemy na małym ogniu ok. 20-25 minut. Kiedy mięso jest już miękkie wyjmujemy je dorzucamy pokrojoną w półtalarki cukinię (jedną obrałam, jedną pokroiłam razem ze skórką) oraz pokrojone ziemniaki. Mięso z udek obieramy i wrzucamy z powrotem do garnka. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. Na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, i jeśli lubimy zabielone zupy - dodajemy śmietanę 18%. Posypujemy koperkiem.