Szukaj na blogu

piątek, 24 maja 2013

URLOP!!! YUPI!

Poniżej ostatni mój wpis przed urlopem :) potem nie będzie już czasu na siedzenie przed komputerem... drobne zakupy, pakowanie, odprawa... i kierunek PL!  Wracam do was 8 czerwca, mam nadzieję, że wypoczęta i z naładowanym akumulatorem na kolejne tygodnie - ba! mam nadzieję, że i miesiące :-))
Mam nadzieję, że wygrzeję kości bo pogoda w Walii iście jesienna, a w PL podobno od przyszłego tygodnia wraca lato:) 
Trzymajcie kciuki! 
I do... poczytania za 2 tygodnie!


CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MASĄ ORZECHOWĄ

Szybciutki przepis na ślimaczki z masą orzechową. 
Jeśli tylko mamy zamrożone ciasto francuskie przygotowanie ciastek nie zajmie nam wiele czasu. Przepis znalazłam TUTAJ i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Nie żałuję, bo wyszły pyszne. Przepis lekko zmodyfikowałam.


Składniki: (ok 20 ślimaczków) 
  • opakowanie ciasta francuskiego (250 g)
  •  100 g zmielonych orzechów włoskich (ja użyłam laskowych)
  • 1 jajko do posmarowania ślimaczków
  • 100 g masła
  • 80 g cukru pudru 
  • odrobina cynamonu
  • odrobina cukru waniliowego do posypania ślimaczków 
  • 50g rodzynków
Wykonanie:

 Przygotowujemy masę orzechową. Miękkie masło miksujemy, dodajemy cukier puder,a następnie zmielone orzechy. Miksujemy do osiągnięcia jednolitej masy. Dodajemy rodzynki i mieszamy.
Płat ciasta francuskiego smarujemy masą, pozostawiając wolne krawędzie (ok 1-2 cm). Zwijamy w rulon i tniemy plastry ok 1-2 cm. Smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok 25-30 minut. Gdy ciasto się zarumieni, możemy wyciągać.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF