Szukaj na blogu

piątek, 19 grudnia 2014

KROKIETY Z PIECZARKAMI, PAPRYKĄ I SEREM

Dziś zapraszam na pyszne, domowe krokiety. Krokiety zazwyczaj robię z mielonym mięsem albo z pieczarkami. Takie smakują nam najbardziej. Tym razem farsz pieczarkowy wzbogaciłam o różnokolorowe papryki i ciągnącą mozzarellę. Wyszło pysznie! 
Krokiety można przygotować sobie wcześniej i zamrozić. 
Nie tracą one na swoich walorach smakowych.
 Oczywiście przy wyborze farszu możemy dowolnie kombinować i napychać nasze naleśniki tym, co lubimy najbardziej.




Składniki na ciasto naleśnikowe: (na 10 dużych naleśników)
  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl wody gazowanej
  • 1 szkl mleka
  • szczypta soli
  • 4 całe jajka
olej - do smażenia
jajka, bułka tarta - do panierowania

Jajka, cukier, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować. Dolać wodę i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 20-30 minut, by było elastyczne. Smażyć na  patelni - z obu stron, na jasny kolor 


Składniki na farsz:
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 250 g mozzarelli
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • olej
Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone pieczarki. Smażymy mieszając, aż odparuje woda, którą puściły pieczarki. Solimy, pieprzymy, dodajemy słodką paprykę - do smaku. Studzimy, po wystudzeniu dodajemy starty na oczkach ser. Mieszamy całość.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zwijamy do środka najpierw boki, następnie zwijamy naleśnik w rulon. Panierujemy najpierw w jajku potem w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor.










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF