Ciasto francuskie podobno chociaż raz w życiu każdy powinien zrobić sam. Niestety jego zrobienie jest i czaso i pracochłonne.
Ja inicjację z ciastem francuskim ... mam już za sobą (ze skutkiem średnio rewelacyjnym) od wielu lat idę na łatwiznę i kupuję gotowe ciasto mrożone.
Oszczędzam czas i mam gwarancję, że cokolwiek z niego zrobię - będzie smaczne :-)))
Kiedy dysponujemy już gotowym ciastem, zrobienie takich rogalików to kwestia 30 minut. Fajnie co? :)
Oszczędzam czas i mam gwarancję, że cokolwiek z niego zrobię - będzie smaczne :-)))
Kiedy dysponujemy już gotowym ciastem, zrobienie takich rogalików to kwestia 30 minut. Fajnie co? :)
Składniki:
- op. ciasta francuskiego
- 1 całe jajko
- marmolada (nutella, krem czekoladowy, powidła)
- 3 łyżki grubego cukru do dekoracji
- 2 łyżki mąki do posypania blatu stołu
Wykonanie:
Używam mrożonego ciasta francuskiego, więc po wyjęciu z zamrażalnika odmrażam je na blacie stołu przez ok. 15 minut. Następnie wycinam niewielkie trójkąty. Na każdy z nich nakładam łyżeczkę marmolady i zwijam w miarę ściśle rozpoczynając od podstawy trójkąta. Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam rogaliki, smaruję je rozkłóconym jajkiem i posypuję cukrem. Piekłam w temp.200st do zrumienienia - około 15 minut.