Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny produkt do obróbki kulinarnej. Można z niego "wyczarować" fajne dania zarówno słodkie jak i wytrawne. Ja korzystam zawsze z kupionego ciasta i nie mam z tym najmniejszych problemów 😆 Ale oczywiście jeśli tylko dysponujecie czasem, aby przyrządzić takie ciasto od podstaw - to super! U mnie bardzo często jest w lodówce lub w zamrażarce płat takiego gotowego ciasta, z którego przyrządzenie czegoś trwa dosłownie moment 😎 Tak było i tym razem. Cukinia w lodówce, kilka plasterków szynki, młoda cebulka, końcówka sera do starcia podsunęły mi pomysł na zrobienie małych zawijańców.
Składniki: (na 20 szt)
- 1 cukinia
- 150 g szynki
- 1 cebula
- kawałek sera żółtego (u mnie twardy Jantar)
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie:
Cukienię myjemy, ścieramy na oczkach wraz ze skórką. Lekko solimy odstawiamy na około 30 min, po czym odciskamy z ew. soku. Szynkę i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju, aby cebula zmiękła. Jeśli pominiemy cebulę, nie musimy podsmażać szynki. Na płat ciasta francuskiego rozkładamy cukinie, na nią wykładamy cebulę z szynką oraz starty na małych oczkach ser. Całość pieprzymy. Ja już nie solę, ponieważ cukinia była wczesniej posolona, i lekko słony był też ser, którego użyłam. Nasz płat z farszem zwijamy wzdłuż szerszego brzegu z obu stron do połowy.