Szukaj na blogu

poniedziałek, 17 marca 2025

CZEKOLADOWO-WANILIOWA BABKA NA MAJONEZIE

Klasyczna ucierana babka, puszysta, długo zachowuje świeżość, w zasadzie ... im starsza tym smaczniejsza 😎
Przepis bardzo prosty, zawsze się udaje i szybciutko się robi. 
Zachęciłam Was? 



Składniki: (tortownica 24 cm)
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 300 ml majonezu (łagodnego, o neutralnym smaku - u mnie Winiary)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mały cukier wanilinowy
  • 1 czubata łyżka kakao
  • aromat cytrynowy - do jasnego ciasta
  • aromat migdałowy - do ciemnego ciasta 
 Wykonanie: 

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania  dodajemy stopniowo cukier, cukier wanilinowy i dalej ubijamy. Gdy piana jest już sztywna, dodajemy kolejno: żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, a na koniec po łyżce majonezu. Miksujemy chwilę, tylko do połączenia się składników na małych obrotach. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy aromat cytrynowy, do drugiej kakao, aromat migdałowy i delikatnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wlewamy najpierw jasne ciasto, na nie ciemne. 
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą. U mnie polewa z białej czekolady (80 g) rozpuszczonej w odrobinie śmietanki 30%. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF