Klasyczna ucierana babka, puszysta, długo zachowuje świeżość, w zasadzie ... im starsza tym smaczniejsza 😎
Przepis bardzo prosty, zawsze się udaje i szybciutko się robi.
Zachęciłam Was?
Składniki: (tortownica 24 cm)
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 300 ml majonezu (łagodnego, o neutralnym smaku - u mnie Winiary)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mały cukier wanilinowy
- 1 czubata łyżka kakao
- aromat cytrynowy - do jasnego ciasta
- aromat migdałowy - do ciemnego ciasta
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, cukier wanilinowy i dalej ubijamy. Gdy piana jest już sztywna, dodajemy kolejno: żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, a na koniec po łyżce majonezu. Miksujemy chwilę, tylko do połączenia się składników na małych obrotach. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy aromat cytrynowy, do drugiej kakao, aromat migdałowy i delikatnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wlewamy najpierw jasne ciasto, na nie ciemne.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy polewą. U mnie polewa z białej czekolady (80 g) rozpuszczonej w odrobinie śmietanki 30%.