Prosta, łatwa, lekko wilgotna przez dodanie mielonych migdałów i długo świeża. Z wyraźnym aromatem migdałowym, który w ciastach bardzo lubię 😍
Składniki:
- 1 szkl mielonych migdałów
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szkl cukru
- 5 jajek
- aromat migdałowy
- 250 g masła
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Ubijamy na małym obrotach miksera, po czym dodajemy gorące, roztopione masło i aromat. Ubijamy do momentu wchłonięcia tłuszczu. Gotowe ciasto wylewamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstawiamy do piernika nagrzanego do 170 st na około 45 minut.
Po wystudzeniu dekorujemy dowolnie lukrem, polewą lub cukrem pudrem.