Szukaj na blogu

sobota, 7 czerwca 2025

BABKA MIGDAŁOWA ZAPARZANA


Prosta, łatwa, lekko wilgotna przez dodanie mielonych migdałów i długo świeża. Z wyraźnym aromatem migdałowym, który w ciastach bardzo lubię 😍


Składniki:
  • 1 szkl mielonych migdałów
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szkl cukru
  • 5 jajek
  • aromat migdałowy
  • 250 g masła
Wykonanie:


Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Ubijamy na małym obrotach miksera, po czym dodajemy gorące, roztopione masło i aromat. Ubijamy do momentu wchłonięcia tłuszczu. Gotowe ciasto wylewamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstawiamy do piernika nagrzanego do 170 st na około 45 minut. 
Po wystudzeniu dekorujemy dowolnie lukrem, polewą lub cukrem pudrem. 










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF