Składniki na roladki:
- 8 plastrów schabu
- ok. 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 100 g startego sera żółtego
- kilka suszonych pomidorów
- sól
- pieprz ziołowy
- majeranek
- papryka słodka i ostra
- musztarda (dowolna jaką lubimy)
- olej lub smalec - do smażenia
- mąka pszenna - do obtoczenia roladek
- koperek lub natka
Zaczynamy od przygotowania farszu. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, i pokrojone drobno pieczarki. Smażymy do momentu odparowania wody. Studzimy. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy starty ser, pokrojone suszone pomidory i posiekaną zieleninę. Odstawiamy.
Plastry schabu rozbijamy cienko. Smarujemy musztardą, posypujemy majerankiem, solą i pieprzem. Nakładamy obficie pieczarkowego farszu i zwijamy zgrabne roladki. Każdą obtaczamy lekko w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, do przyrumienienia mięsa. Następnie przekładamy je na talerz, a na tłuszczu po smażeniu mięsa przygotowujemy sos.
Na sos:
- mrożona mieszanka chińska
- 1/2 czerwonej papryki (zalegała w lodówce)
- 2 łodygi selera naciowego (zalegały w lodówce)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryka ostra sproszkowana
- sól
- pieprz
- bazylia suszona
- ziele angielskie
- liść laurowy
- koncentrat pomidorowy - do smaku
- 1 łyżka mąki - do zaciągnięcia sosu
- zielenina
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę. Podsmażamy chwilę, po czym dodajemy posiekany czosnek, pokrojone drobno łodygi selera naciowego oraz pokrojoną paprykę. Dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy, przyprawy i zalewamy całość bulionem lub gorącą wodą. Przekładamy roladki i dusimy całość ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy mieszankę chińską i koncentrat pomidorowy, dusimy całość do miękkości mięsa. Na koniec zaciągamy sos łyżką mąki rozrobionej w odrobinie zimnej wody i dodajemy posiekaną zieleninę.