Szukaj na blogu

wtorek, 3 października 2023

SCHABOWE ROLADKI Z PIECZARKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI. W PIKANTNYM SOSIE Z MIESZANKĄ CHIŃSKĄ



Składniki na roladki:
  • 8 plastrów schabu
  • ok. 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g startego sera żółtego
  • kilka suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • papryka słodka i ostra
  • musztarda (dowolna jaką lubimy)
  • olej lub smalec - do smażenia
  • mąka pszenna - do obtoczenia roladek
  • koperek lub natka
Zaczynamy od przygotowania farszu. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, i pokrojone drobno pieczarki. Smażymy do momentu odparowania wody. Studzimy. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy starty ser, pokrojone suszone pomidory i posiekaną zieleninę. Odstawiamy. 
Plastry schabu rozbijamy cienko. Smarujemy musztardą, posypujemy majerankiem, solą i pieprzem. Nakładamy obficie pieczarkowego farszu i zwijamy zgrabne roladki. Każdą obtaczamy lekko w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, do przyrumienienia mięsa. Następnie przekładamy je na talerz, a na tłuszczu po smażeniu mięsa przygotowujemy sos.

Na sos:
  • mrożona mieszanka chińska
  • 1/2 czerwonej papryki (zalegała w lodówce)
  • 2 łodygi selera naciowego (zalegały w lodówce)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka ostra sproszkowana
  • sól
  • pieprz
  • bazylia suszona
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koncentrat pomidorowy - do smaku
  • 1 łyżka mąki - do zaciągnięcia sosu
  • zielenina
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę. Podsmażamy chwilę, po czym dodajemy posiekany czosnek, pokrojone drobno łodygi selera naciowego oraz pokrojoną paprykę. Dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy, przyprawy i zalewamy całość bulionem lub gorącą wodą. Przekładamy roladki i dusimy całość ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy mieszankę chińską i koncentrat pomidorowy,  dusimy całość do miękkości mięsa. Na koniec zaciągamy sos łyżką mąki rozrobionej w odrobinie zimnej wody i dodajemy posiekaną zieleninę. 






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF