Szukaj na blogu

poniedziałek, 17 lutego 2025

DROŻDŻOWO-CEBULOWE ROGALIKI. Z SEREM I PARÓWKĄ

Pysznie, mięciutkie drożdżowe ciasto z prażoną cebulką, a w środku - tym razem na szybko: parówki z szynki i serek topiony w plasterkach. To ciasto jest rewelacyjne. Dobrze się z nim pracuje, i wykorzystuję je często do różnych drożdżowych, wytrawnych wypieków. Do środka rogalików możemy użyć dowolnego farszu. Mogą to być podsmażone z cebulą pieczarki, szpinak, kabanosy czy zrobić farsz typowo warzywny. Ja włożyłam do środka parówki 100% z szynki, i każdą z nich owinęłam plasterkiem topionego sera. Takie rogale są smaczne na zimno, ale rewelacyjnie smakują jeszcze ciepłe, lub lekko podgrzane, kiedy ser w środku fajnie się rozpuści. Pysznie smakują też z sosem czosnkowym 😍



Składniki na ciasto: 
  • 320 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 czubate łyżki prażonej cebulki
Dodatkowo:
  • 1 jajko - do smarowania
  • sezam -  do posypania 
Nadzienie:
  • dowolne parówki lub kiełbaski
  • plastry żółtego lub topionego sera w plasterkach dopasowane długością do kiełbasek
Wykonanie:


Do miski wlewamy ciepłe mleko, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy cukier i łyżeczkę mąki. Odstawiamy do podrośnięcia. Kiedy zaczyn zacznie rosnąć dodajemy pozostałą mąkę, sól, jajko i olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto hakiem miksera. 
Na blacie podsypanym mąką rozwałkowujemy ciasto dość cienko, kroimy na długie trójkąty. Każdą kiełbaskę owijamy serem, a następnie układamy u nasady trójkąta i zwijamy rogalika. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy około 18 minut (do lekkiego zezłocenia). 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF