Szukaj na blogu

piątek, 27 grudnia 2013

GRZYBOWE SPAGHETTI Z DROBIOWYMI KLOPSIKAMI

Delikatne, drobiowe pulpeciki + spaghetti z grzybowym sosem to wspaniałe zestawienie obiadowe. 
Jest syte i pożywne więc wspaniale pasuje na jesienno-zimowy obiad ...




Składniki:
Na klopsiki:
  • 400 g mięsa mielonego drobiowego
  • 1 kajzerka (uprzednio namoczona w wodzie i odciśnięta)
  • 1 jajko
  • majeranek
  • sól, pieprz 
  • bułka tarta 
  • olej 
Na sos:
  •  300g brązowych pieczarek
  • 1 cebula
  • bulion
  • mały pęczek pietruszki lub koperku
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • olej
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżeczki śmietany 18 %

Wykonanie:

Mięso mielone łączymy z namoczoną i odciśniętą bułką, jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formujemy małe klopsiki i każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Usmażone wykładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażymy. Do podsmażonej cebuli dodajemy wyczyszczone i pokrojone na ćwiartki pieczarki (małych nie kroimy). Podsmażamy wraz z cebulą. Następnie całość podlewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut, po czym zagęszczamy lekko nasz sos: mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy łyżkę sosu grzybowego (w celu zahartowania) i wlewamy do naszych grzybów. Mieszamy do momentu zagotowania się.
Spaghetti dodajemy do ugotowanego sosu, mieszamy, aby sos dokładnie pokrył makaron. Na wierzch  wykładamy usmażone wcześniej pulpeciki.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF