Szukaj na blogu

wtorek, 6 sierpnia 2013

UCIERANE BABECZKI Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ








 Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g masła 
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka i 2 żółtka
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 250 g. jagód
  • cukier waniliowy
Na kruszonkę:

1/3 szkl. cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szkl. mąki 
  • Wszystkie składniki siekamy, następnie wyrabiamy palcami drobną kruszonkę.

Wykonanie:

Masło z cukrem ucieramy w mikserze do momentu, kiedy cukier będzie całkowicie niewyczuwalny. Następnie dodajemy kolejno jajka i żółtka wciąż ucierając. Kiedy wszystko się połączy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz partiami  mleko. Na końcu wsypujemy umyte i osączone jagody i delikatnie mieszamy całość.  Do foremek na mufiny wkładamy papierowe papilotki, które napełniamy ciastem i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.





 

DROŻDŻOWA CHAŁKA

  • Drożdżowa chałka to mój debiut :-) co... zresztą widać na załączonym obrazku. Jej splot pozostaje wiele do życzenia, bo w trakcie "rozrastania się" warkocze mojej chałeczki ... pięknie zlały się w jedną całość 😎
  • Ale za to smak mnie nie rozczarował! Chałka wyszła puszysta, odpowiednio wypieczona i w sam raz słodka. 
  • Nie mogłam oprzeć się pokusie, żeby nie odkroić sobie jeszcze ciepłego kromala... 😋💗




Składniki:

15 g świeżych drożdży
200 ml ciepłego mleka (ew.ciepłej wody)
1/3 szkl szklanki cukru
płaska łyżeczka soli
3  szkl mąki pszennej
1 całe jajko + 1 do posmarowania chałki
50 g roztopionego masła
rodzynki
kilka kropli aromatu cytrynowego






Wykonanie:

Do miski rozkruszamy drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem, zostawiamy w ciepłym miejscu (ja wstawiam do piekarnika włączonego na minimum) i czekamy, aż drożdże zaczną rosnąć.
Kiedy będą gotowe, dodajemy przesianą mąkę, cukier oraz sól.
Wyrabiamy porządnie, można ręcznie, ale wygodniej w mikserze - około 15 minut na średnich obrotach.
Wyrabiając dodajemy powoli jajka,roztopione masło i aromat. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję.
Następnie  przekładamy ciasto do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto zacznie wyrastać (ja korzystam znowu z nagrzanego na min piekarnika)na około godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski, formujemy kształt podłużnej foremki (w takiej najlepiej piec), nacinamy tak, aby powstały 4 paski i zaplatamy. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i odstawiamy jeszcze na ok 15 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy ok 40-45 minut.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF