Uwielbiam zupę z młodej, żółtej fasolki szparagowej ❤...
może dlatego, że jest ona tylko sezonowo?
A może dlatego, że w UK żółtej nie uświadczysz? 😕
W każdym razie taka zupa zawsze będzie kojarzyć mi się z latem i wszystkim co słoneczne i przyjemne 😊
Ugotowana na wywarze z indyka (gotuję w tej chwili na indyku 90% zup, bo uwielbiam jego smak), doprawiona słodką śmietaną i sporą ilością posiekanego koperku była ucztą dla podniebienia! 😊
- 1 skrzydło z indyka
- pęczek młodej włoszczyzny
- 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej
- 1/2 szkl. suchego ryżu
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- słodka śmietanka 18%
- koperek
Wykonanie:
Skrzydło myjemy, zalewamy wodą w dużym garnku, solimy, wrzucamy liść laurowy i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy na talerz, a do wywaru dodajemy pokrojoną w kawałki fasolkę, pokrojoną w kostkę włoszczyznę i ryż. Gotujemy do miękkości warzyw, mieszając od czasu do czasu, aby ryż nie przywarł nam do dna garnka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec wlewamy zahartowaną wcześniej śmietankę - zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Dorzucamy posiekany koperek i obrane mięso z indyka.