Do zrobienia dania użyłam pięknego kawałka łopatki wieprzowej, ale
super sprawdzi się tutaj też wieprzowa szynka .
Składniki:
- ok 600 g łopatki/szynki
- sól
- pieprz ziołowy
- 2 łyżki mąki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 pomarańczowa papryka
- 200 g pieczarek
- ostra i słodka papryka w proszku
- wędzona papryka w proszku
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1/3 szkl śmietany 18%
- koperek lub natka
- olej
Wykonanie:
Mięso kroimy wzdłuż na cieńsze plastry. Solimy, pieprzymy, posypujemy paprykami. Obsmażamy na patelni, na oleju z obu stron. Przekładamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i zalewamy wodą (lub bulionem) tak, aby przykryła mięso. Gotujemy ok 30 minut. Na patelni po smażeniu mięsa podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone papryki i pieczarki. Warzywa posypujemy paprykami, solą i pieprzem i smażymy całość około 10 minut, po czym przekładamy wszystko do garnka z mięsem i zalewamy passatą pomidorową. Dusimy ok. 30 minut na małym ogniu (do miękkości mięsa). Jeśli lubimy bardziej gęsty sos możemy zaciągnąć go łyżką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Na koniec wlewamy śmietanę, ew. doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz posypujemy koperkiem. Podajemy z ryżem albo ziemniakami.