Szukaj na blogu

środa, 10 lipca 2024

PULCHNE RACUCHY Z MORELAMI I JABŁKAMI

Uwielbiam racuchy! Nie ważne czy to drożdżowe, czy też te na proszku 😍 Lubię i te, i te tak samo. To pyszna klasyka, która zawsze przywołuje u mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa. 
Do moich racuchów zawsze pakuję jakieś owoce: śliwki, jabłka, kwaśny rabarbar, a dziś trafiły do nich morele. 
Wyszło pysznie i aromatycznie 😍



Składniki:(na 10 dużych sztuk)
  • 2 szklanki  mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy 16 g.
  • otarta skórka z cytryny
  • 1 szklanka  mleka
  • 1 duże jabłko
  • cukier puder
  • olej do smażenia 
  • kilka moreli + 1 jabłko - pokrojone w kostkę
Wykonanie:

Mikserem ubijamy do puszystości jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz  mleko. Miksujemy chwilę do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko i morele. i mieszamy wszystko łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta (ja kładłam po 2 łyżki na 1 racuszka). Smażymy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. Musimy "wyważyć" temperaturę smażenia, nie może być ona zbyt niska, ani też zbyt wysoka.
Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem (jeśli lubimy).






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF