Szukaj na blogu

poniedziałek, 13 października 2025

DROŻDŻOWE SPIRALKI Z MARMOLADĄ

Pachnące, mięciutkie i lekko rumiane – drożdżowe spiralki z marmoladą -  pyszny klasyk, który przywołuje wspomnienia dzieciństwa. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a efekt potrafi oczarować  smakiem 😍. To idealna propozycja zarówno na leniwe śniadanie, jak i na słodką przekąskę do kawy czy herbaty. W dzisiejszym wpisie pokażę Ci, jak krok po kroku przygotować takie drożdżówki, które znikają z talerza szybciej, niż zdążą wystygnąć 😉



Składniki (na około 8-10 szt, w zależności od wielkości):
  • 500 g  mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 op. cukru wanilinowego
  • 4 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • żółtko - do posmarowania drożdzówek 
  • marmolada - do środka drożdżówek

    Wykonanie:


      Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, roztopione lekko przestudzone masło,  aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. 
      Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę/matę silikonową posypaną mąką i wyrabiać chwilę. Wyrobione, gładkie ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 5 min. Prostokąt przeciąć wszerz na 2 części i wzdłuż na 4. Otrzymamy wtedy 8 kawałków. Każdy z nich rozwałkujemy i nakładamy na niego marmoladę. Zwijamy w rulon, a następnie rulon przecinamy wzdłuż na 2 części, które zwijamy tak jak na zdjęciu. 


      Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do podrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie smarujemy każdą roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st i pieczemy 25 minut. 






      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

      Drukuj

      Print Friendly and PDF