Pachnące, mięciutkie i lekko rumiane – drożdżowe spiralki z marmoladą - pyszny klasyk, który przywołuje wspomnienia dzieciństwa. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a efekt potrafi oczarować smakiem 😍. To idealna propozycja zarówno na leniwe śniadanie, jak i na słodką przekąskę do kawy czy herbaty. W dzisiejszym wpisie pokażę Ci, jak krok po kroku przygotować takie drożdżówki, które znikają z talerza szybciej, niż zdążą wystygnąć 😉
Składniki (na około 8-10 szt, w zależności od wielkości):
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1/2 op. cukru wanilinowego
- 4 czubate łyżki cukru
- szczypta soli
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- żółtko - do posmarowania drożdzówek
- marmolada - do środka drożdżówek
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, roztopione lekko przestudzone masło, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę/matę silikonową posypaną mąką i wyrabiać chwilę. Wyrobione, gładkie ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 5 min. Prostokąt przeciąć wszerz na 2 części i wzdłuż na 4. Otrzymamy wtedy 8 kawałków. Każdy z nich rozwałkujemy i nakładamy na niego marmoladę. Zwijamy w rulon, a następnie rulon przecinamy wzdłuż na 2 części, które zwijamy tak jak na zdjęciu.