Szukaj na blogu

poniedziałek, 13 października 2025

DROŻDŻOWE SPIRALKI Z MARMOLADĄ

Pachnące, mięciutkie i lekko rumiane – drożdżowe spiralki z marmoladą -  pyszny klasyk, który przywołuje wspomnienia dzieciństwa. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a efekt potrafi oczarować  smakiem 😍. To idealna propozycja zarówno na leniwe śniadanie, jak i na słodką przekąskę do kawy czy herbaty. W dzisiejszym wpisie pokażę Ci, jak krok po kroku przygotować takie drożdżówki, które znikają z talerza szybciej, niż zdążą wystygnąć 😉



Składniki (na około 8-10 szt, w zależności od wielkości):
  • 500 g  mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 op. cukru wanilinowego
  • 4 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • żółtko - do posmarowania drożdzówek 
  • marmolada - do środka drożdżówek

    Wykonanie:


      Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, roztopione lekko przestudzone masło,  aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. 
      Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę/matę silikonową posypaną mąką i wyrabiać chwilę. Wyrobione, gładkie ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok 5 min. Prostokąt przeciąć wszerz na 2 części i wzdłuż na 4. Otrzymamy wtedy 8 kawałków. Każdy z nich rozwałkujemy i nakładamy na niego marmoladę. Zwijamy w rulon, a następnie rulon przecinamy wzdłuż na 2 części, które zwijamy tak jak na zdjęciu. 


      Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do podrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie smarujemy każdą roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st i pieczemy 25 minut. 






      POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE Z GRZYBÓW MIESZANYCH


      Bardzo lubię przygotowywać na obiad polędwiczkę wieprzową. Jest chuda, bardzo delikatna, nie wymaga długiego smażenia czy duszenia, więc w krótkim czasie możemy wyczarować z niej fajne danie obiadowe. Tym razem przyrządziłam ją w pysznym, grzybowym sosie. Miałam trochę pieczarek, do tego wyjęłam z czeluści zamrażarki kurki i dokupiłam paczkę grzybów mieszanych (mrożonych). Sos wyszedł pysznie aromatyczny, i przy całym daniu nie musiałam wcale siedzieć długo w kuchni 😉 
      Do tego zaserwowałam mój ulubiony kuskus perłowy z warzywami surówkę z kapusty



      Składniki:
      • 1 duża polędwiczka wieprzowa
      • kilka pieczarek
      • garść kurek
      • opakowanie (250g) mrożonych grzybów (mieszanych) 
      • 1 cebula
      • sól
      • pieprz
      • masło klarowane
      • śmietana 18%
      • woda lub bulion
      • zielenina (natka lub koperek)

      Wykonanie:


      Polędwiczki oczyszczamy ze wszystkich błonek. Kroimy na plasterki o grubości około 2 cm. Każdy plasterek rozbijamy delikatnie dłonią, nadając mu owalny lub okrągły kształt. Solimy i pieprzymy z obu stron. Na petelni rozgrzewamy klarowane masło. Obsmażamy na nim plasterki polędwiczki z obu stron, smażąc około 3 minut z każdej strony. Następnie przekładamy je na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula lekko się zezłoci dodajemy pokrojone pieczarki, i pozostałe grzyby. Podsmażamy chwilę, po czym podlewamy wodą lub bulionem, solimy i pieprzymy, przekładamy polędwiczki i dusimy całość około 15 minut. Po tym czasie dolewamy śmietanę 18% i dodajemy posiekaną zieleninę. 





      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

      Drukuj

      Print Friendly and PDF