- Bardzo prosty przepis na bardzo pyszny chlebek 👌
- Z takim prostym przepisem poradzą sobie nawet początkujący w wypieku pieczywa. Podstawowy przepis na chleb z garnka można oczywiście modyfikować według własnego gustu. Do ciasta można dodać np. orzechy, pestki dyni lub słonecznika, suszone zioła, czy suszone pomidory. Do przygotowania chleba z garnka potrzebujemy dużego żeliwnego garnka (bez plastikowych elementów, które mogłyby się stopić!) lub zwykłego większego, wysokiego naczynia żaroodpornego z pokrywką.
- Składniki:
25 g świeżych drożdży (ew. 7 g drożdży suchych)
2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju
2 czubate łyżeczki soli
Drożdże rozkruszamy do miski i zalewamy 2 szklankami ciepłej wody. Mieszamy, kiedy się rozpuszczą dodajemy pozostałe skladniki. Mieszamy (ja robiłam to przy użyciu haka i miksera) do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na cała noc.
Następnego dnia posypujemy blat mąką i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne. Jeśli dysponujemy koszykiem do chleba to posypujemy go obficie mąką i przekładamy do niego ciasto, a jeśli nie mamy - zostawiamy ciasto w misce. Odstawiamy je na 1-2h, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. U mnie trwało to 2h. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 220 stopni i wstawiamy do środka naczynie, w którym będziemy piec chleb, by się nagrzało (garnek musi być porządnie nagrzany)
Do gorącego (ostrożnie!) żeliwnego garnka lub naczynia żaroodpornego wkładamy nasze ciasto i przykrywamy naczynie pokrywką. Temperaturę zmniejszamy do 200 stopni Celsjusza i wkładamy chleb do piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut, po czym zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce.
Po upieczeniu wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce.