Szukaj na blogu

sobota, 18 maja 2013

ANANASOWE MINI SERNICZKI

Lubię smak ananasa i lubię niezbyt duże desery... takie na jeden kęs.
 Czasami ktoś częstuje mnie pysznym deserem w wieeeelkim pucharku, i mimo, że deser jest pyszny, to jest tak duży, że męczę się, aby go zjeść. Sama robię różne smakołyki w pucharkach, ale tylko wtedy, kiedy mają przyjść goście - łasuchy, i mam gwarancję, że duża porcja nie będzie stanowiła dla nich problemu :)
Dziś zatem - lekkie mini serniczki o smaku ananasowym. Nie mocno słodkie, orzeźwiające od zawartego ananasa, no i niskokaloryczne - bo użyłam chudego twarogu... zapraszam :)


Składniki:
  • mała puszka ananasów
  • 1 galaretka ananasowa
  • 1 galaretka szafirowa
  • 120g chudego twarogu mielonego        
  • 2 łyżeczki cukru      
                        

Wykonanie:

Ananasy odsączamy na sicie, kroimy w kostkę. Galaretkę szafirową rozpuszczamy w połowie wody przewidzianej na opakowaniu, tak samo postępujemy z galaretką ananasową. W silikonowej foremce do małych babeczek (oczywiście wybór formy jest dowolny) układamy w każdym wgłębieniu po łyżeczce drobno pokrojonego ananasa i zalewamy tężejącą galaretką szafirową. Twaróg miksujemy z cukrem, dorzucamy pokrojone ananasy, chwilę miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy, po czym dolewamy naszą tężejącą galaretkę ananasową. Łączymy całość i uzyskaną masą serową uzupełniamy nasze foremki. Chłodzimy w lodówce.







GROCHOWA PRAWIE WOJSKOWA

Niezbyt często gotuję takie ciężkie zupy typu grochowa i fasolowa. 
Ale jak już ugotuję to wielki gar na co najmniej 3 dni. 
Bo to co je się niezbyt często smakuje podwójnie prawda? 
I tak było tym razem z grochówką, którą ... nie pamiętam kiedy jadłam! 
Baaardzo nas smakowała :))





Składniki:
  • ok. 3 l wywaru z wędzonych żeberek i włoszczyzny (3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, biała część pora)
  • 300g grochu
  • 4-5 ziemniaków 
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 kiełbasy
  • 1 cebula
  • sól, pieprz,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki  majeranku
  • 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania: 
 Groch namoczyć na noc w zimnej, przegotowanej wodzie. Jeśli korzystamy z łuskanego grochu, nie musimy go wcześniej moczyć. Następną czynnością jest  ugotowanie wywaru z żeberek i włoszczyzny. (Żeberka zalewamy wodą, dodajemy seler, pietruszkę, marchewkę, kawałek selera i białą część pora). Do ugotowanego wywaru przekładamy groch, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól i gotujemy, aż groch będzie na pół miękki. Wtedy  dodajemy pokrojone w  kostkę ziemniaki, startą na oczkach marchewkę (tę z ugotowanego wywaru) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponieważ nie wyrzucam nigdy ugotowanych warzyw do zupy ścieram również pietruszkę i seler. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Na suchej patelni najpierw podsmażamy boczek, po chwili dodajemy kiełbasę z cebulą. Kiedy wszystko się podsmaży, zawartość patelni przekładamy  do gotującej się zupy. Przyprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością roztartego majeranku.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF