Szukaj na blogu

środa, 6 grudnia 2023

JAJKA W SOSIE CHRZANOWYM. NA CIEPŁO

No luuubię 😍 I to bardzo. To dla mnie taki powrót do czasów PRL-u i stołówkowego jedzenia. Niestety jestem w swojej miłości do tego dania osamotniona, bo Mąż nie ruszy 😅. Jednak wcale mi to nie przeszkadza, i raz na kilka miesięcy serwuję sobie jajka w sosie chrzanowym, obowiązkowo z puree ziemniaczanym i surówką z marchewki. 



Składniki na sos chrzanowy:
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ok. 300 ml mleka (ilość zależy od tego, jaką konsystencję sosu chcemy uzyskać)
  • 1 czubata łyżka startego chrzanu lub chrzan ze słoika (ilość dopasowana do naszego smaku)
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

Ugotowane jajka.

Wykonanie:


Masło roztapiamy. Na rozgrzanym, podsmażamy na złoty kolor drobno pokrojoną cebulę. Kiedy cebula jest już gotowa dodajemy mąkę. Zestawiamy garnuszek/patelnię z palnika i energicznie mieszając łączymy mąkę z tłuszczem. Następnie wstawiamy garnuszek ponownie na kuchenkę i dodajemy mleko. Mieszamy całość do zagotowania się. Dodajemy chrzan, sól, pieprz - do smaku. Gotowym sosem polewamy jajka. Konsystencja sosu zależy od naszych upodobań. Ja lubię gęsty sos, ale jeśli wolicie bardziej rzadki, dolewamy do niego odrobinę wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF