Mięciutkie, delikatne klopsiki w mocno warzywnym sosie.
Do sosu możemy dorzucić wszystkie nasze ulubione warzywa. Im warzyw więcej, tym sos będzie treściwszy, smaczniejszy i bardziej aromatyczny 😉
Składniki na klopsy:
- 600 g mięsa od szynki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- majeranek
- 2 jajka
- 2 łyżki kaszy manny
- 2-3 łyżki wody
- masło klarowane
- olej
- mąka
Mięso mielimy. Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle klarowanym wraz z przeciśnietym przez praskę czosnkiem. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, przesmażoną cebulę, przyprawy, kaszę manną i wodę. Wyrabiamy dokładnie. Formujemy zwilżonymi w wodzie dłońmi niewielkie klopsiki, obtaczamy delikatnie w mące i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Składniki na sos:
- 1/2 kalafiora
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- masło klarowane lub olej
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- śmietana 18%
Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę, rózyczki kalafiora, i pokrojony seler naciowy. Całość zalewamy wodą (lub bulionem jeśli mamy), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i dusimy do miekkości warzyw. Na koniec dodajemy śmietanę 18% (do smaku) i posiekana zieleninę (koper, natkę lub szczypiorek).
Sosem polewamy usmażone klopsiki.