Lekki, smaczny, małokaloryczny i baaardzo aromatyczny bigos warzywny. Bo mimo, że bardzo lubię tradycyjny bigos (najlepiej na golonce i ze sporą ilością kiełbasy), czasami mam ochotę na taką lżejszą wersję tegoż przysmaku. I okazuje się, że "lżejsza" wcale nie znaczy "mniej smaczna" 😍
Bigos jest bardzo bardzo aromatyczny i porządnie przyprawiony.
Składniki:
- 1 mała główka kapusty (u mnie młodej)
- 1 por
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cukinia
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- passata pomidorowa
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pieprz
- sól
- słodka i ostra sproszkowana papryka
- curry
- ziele angielskie
- liść laurowy
- lubczyk
- olej
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy 15 min. Po tym czasie wodę odlewamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek, seler naciowy i por. Do chwili dodajemy pokrojone papryki oraz startą na oczkach marchew i pietruszkę. Smażymy całość około 10 minut, a następnie przekładamy do garnka z kapustą. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i obie papryki, lubczyk i szczyptę curry. Wlewamy passatę, dodajemy pokrojoną w półksiężyce cukinię oraz koncentrat pomidorowy. Dusimy całość do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania ew. doprawiamy jeszcze do smaku.