Pierwsze w tym roku, pysznie chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków.
Są zdecydowanie delikatniejsze w smaku niż te robione ze starych, a starte na oczkach po upieczeniu są chrupiące i nie nasączone olejem 😍
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- olej/smalec
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie nadmiar soku odciskamy. Odlewamy odciśniętą wodę, zostawiając jednocześnie osiadłą na dnie skrobię, która ponownie trafia do miski z ziemniakami. Cebulę ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy mąkę, jajko, sól, i pieprz. Mieszamy.
Nakładamy ciasto łyżką na rozgrzany na patelni olej lub smalec formując placuszki. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniczku z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z cukrem, sosem, śmietaną, ketchupem, jogurtem ... czyli tym, co lubimy najbardziej.