Jeśli nie robiliście dotąd gulaszu z pręgi wołowej, gorąco polecam. Pręga (inaczej goleń) idealnie sprawdza się właśnie w tym daniu. Ze względu na dużą zawartość tkanki łącznej posiada właściwości żelujące, więc fajnie zagęszcza sos i nadaje mu delikatnego, kremowego smaku. Taki ciemny, zawiesisty gulasz pysznie smakuje z kaszą lub kopytkami 😍
Składniki:
- 1,5 kg pręgi wołowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- słodka papryka
- ostra papryka
- majeranek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- olej
- brązowe pieczarki
Wykonanie:
Mięso umyć, pokroić w sporą kostkę. Posypać papryką i majerankiem. Olej mocno rozgrzać, obsmażyć mięso z każdej strony. Następnie wrzucić posiekaną cebulę i roztarty czosnek. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i zalać całość wodą (jeszcze lepiej bulionem). Seler naciowy pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce, pieczarki umyć - wszystko dorzucić do mięsa. Całość dusić do czasu, kiedy wołowina będzie miękka. Na koniec sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Jęśli jest bardzo rzadki, możemy zaciągnąc go łyżką mąki rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody.