Delikatne mięso łososia nie wymaga jakiejś wyszukanej obróbki czy egzotycznych przypraw.
Na pewno jest wiele przepisów na dania z łososia, ale ja najbardziej lubię tę pyszną rybkę przygotowaną w prosty, tradycyjny sposób: usmażoną na patelni na sklarowanym maśle.
Do tego ulubione warzywa i cóż chcieć więcej?
- filet z łososia
- cytryna
- pieprz cytrynowy
- majeranek
- przyprawa do ryb
- masło klarowane
- koperek
Łososia dzielimy na kawałki. Każdy kawałek kropimy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym oraz odrobiną roztartego majeranku. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Masło rozgrzewamy na patelni. Smażymy rybę najpierw stroną ze skórą (ok 5-7 minut) a następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut (długość smażenia zależy od grubości naszego kawałka ryby). Ciepłą rybę posypujemy koperkiem.