Kotlety mielone to moja słabość 💓
Uwielbiam pod każdą postacią. Jednak niekoniecznie muszą być smażone.
Bardzo lubię też te gotowane.
Ostatnio zrobiłam je w pysznym, koperkowym sosie z warzywami.
Warzywa nadały potrawie niesamowity aromat, i bardzo wzbogaciły smak sosu.
Wyszedł obiad pierwsza klasa 😍
Składniki:Uwielbiam pod każdą postacią. Jednak niekoniecznie muszą być smażone.
Bardzo lubię też te gotowane.
Ostatnio zrobiłam je w pysznym, koperkowym sosie z warzywami.
Warzywa nadały potrawie niesamowity aromat, i bardzo wzbogaciły smak sosu.
Wyszedł obiad pierwsza klasa 😍
- mięso mielone, ja użyłam ok 1kg łopatki
- cebula
- 2 jajka
- 1 namoczona w wodzie lub mleku kajzerka
- majeranek
- sól, pieprz do smaku
- bulion drobiowy (jeśli nie mamy - woda)
- liść laurowy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 łodyga selera naciowego
- śmietana 18% - ilość wg upodobania
- 1 łyżka mąki rozrobiona w odrobinie zimnej wody
- koperek
- czasem dodaję także małą, 200 g puszkę groszku konserwowego
Wykonanie:
Do zmielonego mięso dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajka, przyprawy oraz pokrojoną drobniutko cebulę. Wyrabiamy dłońmi całość na gładką masę minimum 5 minut. W garnku zagotowujemy bulion drobiowy, dodajemy liść laurowy, marchewkę, pietruszkę, seler i seler naciowy. Formujemy zwilżonymi dłońmi nieduże klopsiki i wrzucamy na wrzący wywar. Gotujemy ok 20-25 minut. Następnie warzywa wyjmujemy, kroimy w kostkę, wrzucamy ponownie do sosu. Sos zagęszczamy mąką i śmietaną 18%. Na zakończenie dorzucamy sporą ilość świeżo posiekanego koperku...