Bardzo lubię potrawy jednogarnkowe: bigosy, gulasze, leczo... to taka szybka i prosta forma obiadu na co najmniej 2 dni 😉
Bigos cygański nie ma za dużo (a właściwie nic) wspólnego z naszym tradycyjnym bigosem. Nie zawiera grama kapusty, a podstawą jest ...
cebula 😊
Ale jest pyszny!
Innowacyjny 👌, o trochę innym smaku ...
Małe klopsiki w otoczeniu słodkiej cebulki, pieczarek i ogórka kiszonego
w pysznym pomidorowym sosiku!
Ale jest pyszny!
Innowacyjny 👌, o trochę innym smaku ...
Małe klopsiki w otoczeniu słodkiej cebulki, pieczarek i ogórka kiszonego
w pysznym pomidorowym sosiku!
Składniki:
- 1 kg cebuli
- 0.5 kg mięsa mielonego z karkówki
- 0.5 kg pieczarek
- 3 ogórki kiszone
- sól
- pieprz ziołowy
- ostra i słodka papryka
- majeranek (do klopsików)
- koncentrat pomidorowy
Wykonanie:
Zaczynamy od zmielenia mięsa na nasze maleńkie klopsiki. Mięso doprawiamy tak jak na zwykłe mielone: solą, pieprzem, papryką, majerankiem. Formujemy malutkie klopsiki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na oleju.
Cebulę kroimy w piórka, i smażymy na oleju na złoty kolor.
Kiedy cebula jest podsmażona na złoty kolor, dokładamy pokrojone cienko pieczarki.
Całość doprawiamy dość ostro: sola, pieprzem, papryką słodką i ostrą, dodajemy koncentrat pomidorowy, i dusimy na małym ogniu ok. 20 min. Nie musimy podlewać potrawy wodą, gdyż pieczarki puszczą nam sporo wody. Na koniec dodajemy pokrojone w cienkie paseczki ogórki kiszone (fajnie zaostrzają smak).
Mieszamy, posypujemy obficie posiekanym koperkiem i... cóż.... zjadamy z apetytem 😍