Szukaj na blogu

niedziela, 7 kwietnia 2013

BIGOS CYGAŃSKI

Bardzo lubię potrawy jednogarnkowe: bigosy, gulasze, leczo... to taka szybka i prosta forma obiadu na co najmniej 2 dni 😉 
Bigos cygański nie ma za dużo (a właściwie nic) wspólnego z naszym tradycyjnym bigosem. Nie zawiera grama kapusty, a podstawą jest ... 
cebula 😊
Ale jest pyszny! 
Innowacyjny 👌, o trochę innym smaku ... 
Małe klopsiki w otoczeniu słodkiej cebulki, pieczarek i ogórka kiszonego 
w pysznym pomidorowym sosiku!


Składniki:
  • 1 kg cebuli
  • 0.5 kg mięsa mielonego z karkówki 
  • 0.5 kg pieczarek
  • 3 ogórki kiszone
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • ostra i słodka papryka
  • majeranek (do klopsików)
  • koncentrat pomidorowy 

Wykonanie:

Zaczynamy od zmielenia mięsa na nasze maleńkie klopsiki. Mięso doprawiamy tak jak na zwykłe mielone: solą, pieprzem, papryką, majerankiem. Formujemy malutkie klopsiki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na oleju.




Cebulę kroimy w piórka, i smażymy na oleju na złoty kolor.


Kiedy cebula jest podsmażona na złoty kolor, dokładamy pokrojone cienko pieczarki.


Całość doprawiamy dość ostro: sola, pieprzem, papryką słodką i ostrą, dodajemy koncentrat pomidorowy, i dusimy na małym ogniu ok. 20 min. Nie musimy podlewać potrawy wodą, gdyż pieczarki puszczą nam sporo wody. Na koniec dodajemy pokrojone w cienkie paseczki ogórki kiszone (fajnie zaostrzają smak). 
Mieszamy, posypujemy obficie posiekanym koperkiem i... cóż.... zjadamy z apetytem 😍




DOMOWE CZEKOLADKI Z GALARETKĄ

Pyszne, domowe, wprost rozpływają się w ustach ❤ 
Domowe, mleczne czekoladki w wiśniową galaretką w środku. 
Bardzo proste do zrobienia, zaręczam, że ich wykonanie nie przysporzy nikomu kłopotu 😉






Co potrzebujemy:
  • 1,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 galaretka smak dowolny, ja użyłam wiśniowej


Wykonanie:

1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wnętrze naszych foremek lub papilotek smarujemy czekoladą używając pędzelka. Wkładamy formę na kilka minut do lodówki lub zamrażarki. Możemy wykonać tę czynność dwa razy, aby warstwa była grubsza i nie pękała.

2. Galaretke rozpuszczamy w 200ml wody (miałam taką na 500ml), aby była gęsta. Gdy przestygnie, wlewamy do foremek z czekoladą, nie do końca, tak do 3/4 wysokości foremki. Znów wkładamy do zamrażarki. Gdy galaretka stężeje,  smarujemy wierzch czekoladą, zamykając w ten sposób nasze czekoladki. 



BIGOS Z PORA

Bardzo lubię ten rodzaj bigosu. 
Ma specyficzny, lekko ostry smak, który wspaniale komponuje się z 
delikatną fasolką.





Składniki:

  • 6 szt pora
  • kiełbasa śląska lub inna  chuda wędlina
  • 1/2 kg fasolki szparagowej  (świeżej, mrożonej lub ze słoika)
  • koncentrat pomidorowy do smaku
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • olej
  • koperek


Wykonanie: 



Pora dokładnie myjemy, kroimy jego białą i lekko zieloną część w kostkę lub półtalarki. Podsmażamy na oleju. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojoną w paseczki wędlinę. Fasolkę szparagową kroimy na cm kawałki i gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Teraz wystarczy tylko połączyć: podsmażony por, podsmażoną wędlinę i ugotowaną fasolkę. Całość podlewamy delikatnie wodą, doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy na małym ogniu ok 20 minut.
Zjadamy z pieczywem lub... bez... jak kto lubi :))




WIOSNA, WIOSNA, WIOSNA ACH TO TY!

Po długiej zimie, która nie bardzo chciała "odpuścić" dziś pierwszy prawdziwie wiosenny dzień, robiłam bigos po cygańsku, a słońce zaglądało mi do kuchni...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF