Taki makaron to fajny pomysł na obiad albo ciepłą kolację.
Lekki, a zarazem ... pożywny 😊 Trochę inna wersja niż popularne spaghetti bolognese czy carbonara...
Polecam wszystkim miłośnikom makaronów 😍
Polecam wszystkim miłośnikom makaronów 😍
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 1/2 szklanki zielonych szparagów pokrojonych na 3 cm kawałki
- 1 szklanka mrożonego lub świeżego groszku
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 łyżka mąki
- 1/4 szklanki bulionu
- 1/2 szklanki mleka
- 100g serka topionego śmietankowego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Wykonanie:
Zagotować wodę lekko osoloną. Na wrzątek wrzucić pokrojone na kawałki szparagi oraz groszek. Gotować ok. 10 minut, wyjąć łyżką cedzakową. Do tej samej wody wrzucić makaron, gotować ok 10 minut, odsączyć na sicie.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić cebulę i czosnek, smażyć do zezłocenia cebulki. W miseczce roztrzepujemy łyżkę mąki z kilkoma łyżkami zimnego bulionu. Resztę bulionu wlewamy na patelnię wraz z mlekiem oraz dorzucamy serek topiony (można pokroić w kostkę, żeby szybciej się rozpuścił). Zagotowujemy nasz sos i ciągle mieszając zaciągamy go roztrzepaną mąką z bulionem. Solimy, pieprzymy do smaku. Na malutkim ogniu gotujemy chwilę, aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy do niego wcześniej ugotowany makaron oraz szparagi i groszek. Całość posypujemy świeżo posiekanym koperkiem lub natką. (u mnie chwilowo brak 😉)