Szukaj na blogu

środa, 22 maja 2013

SAŁATKA WALDORF


Ze wstydem muszę poznać, że sałatkę tę  jadłam po raz pierwszy podczas wakacji w Hiszpanii. Nie wiem dlaczego wcześniej nie trafiłam na przepis. Jest rewelacyjna, zwłaszcza, że od dłuższego czasu jestem wielbicielką ... selera naciowego. W restauracjach podawana jest dodatkowo z oliwkami lub czerwonym winogronem, jednak ja wolę wersję podstawową (+ dodatkowo pierś z kurczaka - w oryginale nie ma)
i taką przygotowałam :)



Składniki:


  • pęczek selera naciowego
  • garść orzechów włoskich
  • 1 winne jabłko
  • pół piersi z kurczaka
  • majonez
  • ew.sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Pierś kurczaka ugotować na kostce rosołowej. Ostudzić, pokroić w dużą kostkę podobnie jak pozostałe składniki sałatki. Wszystko wymieszać z majonezem, doprawić - jeśli jest potrzeba solą do smaku.
Schłodzić w lodówce kilka godzin, żeby smaki dokładnie się połączyły.


SŁODKO-KWAŚNA FASOLOWA


Fasolowa to kolejna zupa gotowana u mnie niezbyt często.
 Zostałam poproszona o przepis na nią i próbowałam odwołać się do czasów, kiedy gotowała ją moja babcia. Pamiętam, że była leciuteńko słodko-kwaśna, ale smak jej był zaledwie przełamany odrobiną cukru i octu... no i chyba się udała, bo wyszła smaczna jak babcina :)




Składniki:

  • 250g białej fasoli- ja gotuję z drobnej, ale niektórzy preferują z dużej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • seler
  • 1 cebula
  • 3 średnie ziemniaki
  • 200g wędzonych żeberek, kiełbasy lub boczku
  •  liście laurowe
  •  ziele angielskie
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 łyżeczki octu (wg uznania)
  • 1 łyżeczka cukru (wg uznania)



Wykonanie:


Fasolę wieczorem zalewamy zimną wodą i zostawiamy do następnego dnia. Następnego dnia z fasoli odlewamy wodę w której się moczyła, przekładamy ją do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i żeberka, zalewamy wodą, ok. 1,5 l. Gotujemy fasolę na wolnym ogniu.Po ok. 30 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę (lub starte na oczkach)warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę. Solimy, ew.dodajemy kostkę rosołową (staram się unikać).Gotujemy ok 10-15min i dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeśli trzeba uzupełniamy zupę wodą, aby nie była zbyt gęsta.Gdy warzywa i fasola są już miękkie, wyjmujemy żeberka, obieramy je z mięsa i dodajemy mięso do zupy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Pod sam koniec gotowania zupy doprawiamy ją octem i cukrem. Radzę aby smakować zupę po każdorazowym dodaniem cukru aby nie przesadzić.Zupa ma mieć smak słodko-kwaśny w minimalnym stopniu. Cebulę wraz z boczkiem lub kiełbasą podsmażamy na patelni i przekładamy do naszej zupy.Podajemy posypaną świeżą natką pietruszki. Smacznego!



KUJAWSKI KRUPNIK NA ŻOŁĄDKACH


Uwielbiam drobiowe żołądki!
Moja mam robi z ich pyszny gulasz, ja gulasz robię bardzo rzadko... ponieważ, niestety muszę go potem jeść sama :( 
Najczęściej na żołądkach gotuję zupki.
 Dawno nie było krupniku, i chociaż nie jest to uwielbiana w mojej rodzinie zupa - od czasu do czasu serwuję na obiad tłumacząc się walorami hmm... zdrowotnymi kaszy :) 
Bo przecież od dobrego krupniczku nikt jeszcze nie umarł prawda?


Składniki:


  • ok 0,75 kg żołądków z kurczaka
  • 5 ziemniaków
  • 0,5 szkl. suchej kaszy jęczmiennej
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera korzeniowego
  • kawałek pora 
  • kilka suszonych grzybków
  • liście laurowe, ziele angielskie, 
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 czubata łyżka masła
  •  posiekany koperek
  • odrobina majeranku

Wykonanie:


Żołądki dokładnie oczyścić, zalać zimną wodą tak aby były przykryte,gotować ok 1h po je odcedzić, zalać  ponownie wodą,dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować ponownie aż będą prawie miękkie. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić w paseczki i wrzucić z powrotem do wywaru. Grzyby namoczyć (2-3h) odcisnąć, pokroić w paseczki, wrzucić do wywaru. Warzywa  pokroić w tzw. zapałkę albo zetrzeć na tarce jarzynowej, pora pokroić w półplasterki dodać do wywaru.Gotować ok pół godziny.Następnie  dodać opłukaną kaszę. Ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę, dodać do zupy gdy kasza będzie już miękka. Przyprawić całość solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków. Na koniec posypać obficie natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!





WĄTRÓBKA Z CEBULĄ TRADYCYJNIE

Wątróbka ma pewnie tyle samo zwolenników co przeciwników... ja osobiście nie przepadam za wieprzową, ale co innego drobiowa.
 Raz w miesiącu serwuję rodzince na obiad  smażoną drobiową wątróbkę z cebulą. Uważam, że to smaczny, szybki i tani obiad. 
Rewelacyjnie komponuje się jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, albo po prostu ze świeżą bagietką.






Składniki:

  • ok 1kg  cebuli
  • 600 g wątroby drobiowej 
  • łyżka sklarowanego masła do podsmażenia cebuli
  • olej do smażenia wątróbki
  • sól
  • pieprz
  •  majeranek

Wykonanie:

Wątróbkę  myjemy i oczyszczamy bardzo dokładnie, pozbawiając ją wszelkich białych błonek.Ponownie myjemy i odsączamy na sicie. Kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Masło rozpuszczamy na patelni, cebulę smażymy na złoty kolor. Na drugiej patelni podsmażamy na oleju pokrojoną wątróbkę. Smażymy ją na małym ogniu przez  ok 15 minut, co pewien czas obracając. Pod koniec smażenia dodajemy sól,pieprz i sporą ilość majeranku Podczas smażenia należy uważać na pryskający tłuszcz.

Na koniec wykładamy naszą usmażoną cebulę na  lub obok wątróbki.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF