Danie pyszne, pożywne i niestety kaloryczne, ale od czasu do czasu możemy połechtać nasze kubki smakowe takim pysznym aksamitnym sosem,
a potem iść na dłuuugi spacer albo po prostu wsiąść na rower i spalić nabyte kalorie 😎
Składniki:
- 500 g makaronu (spaghetti lub tagliatelle)
- 200 g chudego wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 żółtka
- ok 100 ml wody od gotowania makaronu
- 1 cebula
- łyżka startego parmezanu lub sera grana padano
- oliwa
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Oliwę rozgrzewamy, wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę, a następnie roztarty czosnek. Po chwili dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Mieszamy i podsmażamy całość ok 5 minut. W miseczce roztrzepujemy śmietanę z żółtkami, zmniejszamy gaz do minimum i wlewamy masę jajeczno-śmietanową do podsmażonego boczku. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Aby sos nie był zbyt gęsty dolewamy trochę wody od gotowania makaronu. Do ugotowanego sosu przekładamy makaron, mieszamy całość, posypujemy serem i przekładamy na talerz.