Szukaj na blogu

piątek, 25 lipca 2014

TAGLIATELLE CARBONARA W MOJEJ WERSJI

Może proporcje na mój makaron carbonara nie są idealnie włoskie :) (za mała ilość żółtek, brak wina) , ale właśnie makaron w takim bardziej śmietanowym niż jajecznym wydaniu lubimy najbardziej. 
Danie pożywne i niestety kaloryczne, ale od czasu do czasu możemy połechtać nasze kubki smakowe takim pysznym aksamitnym sosem, 
a potem iść na dłuuugi spacer albo po prostu wsiąść na rower i spalić nabyte kalorie :))



Składniki:

  • 500g makaronu (spaghetti lub tagliatelle)
  • 200g chudego wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • 100 ml bulionu
  • 1 cebula
  • łyżka startego parmezanu
  • oliwa

Wykonanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Oliwę rozgrzewamy, wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę, a następnie roztarty czosnek. Po chwili dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Mieszamy i podsmażamy całość ok 5 minut. W miseczce roztrzepujemy śmietanę z żółtkiem, zmniejszamy gaz do minimum i wlewamy masę jajeczno-śmietanową do podsmażonego boczku. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Aby sos nie był zbyt gęsty dolewam odrobinę bulionu. Do ugotowanego sosu przekładamy makaron, mieszamy całość, posypujemy parmezanem i przekładamy na talerz.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF