- ok 700 g wątróbki z indyka
- 3 cebule
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej do smażenia
- 2 łyżki masła klarowanego
Wątróbkę oczyszczamy z ewentualnych błon i włókien. Płuczemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem (mokra - będzie nam pryskać na patelni). Kroimy na mniejsze kawałki np.paski, posypujemy lekko mąką i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Kiedy się przyrumieni posypujemy delikatnie majerankiem, solą i pieprzem. Smażymy jeszcze chwilę, po czym przekładamy na talerz.
Na tym samym tłuszczu z dodatkiem masła klarowanego podsmażamy pokrojoną cebulę, paprykę oraz czosnek. Cebulkę również lekko solimy i pieprzymy. Kiedy udusi się nam na złoty kolor, dodajemy do niej usmażoną wcześniej wątróbkę.