Szukaj na blogu

niedziela, 14 kwietnia 2013

RACUCHY Z JABŁKAMI NA JOGURCIE

Coś za mną dziś "chodziło"... i sama nie wiedziałam co, na pewno znacie to uczucie... coś by się zjadło, coś by się upiekło... Ale za nim wymyśliłam coś twórczego był już wieczór :) tak więc skończyło się tylko na przeglądaniu kulinarnych książek i nic nie wymyśliłam :)
Tzn. wymyśliłam.... racuszki z jabłkami. 
Szybko się robi, gdy najdzie nas ochota na jakąś słodycz....tak jak mnie dzisiaj :)


Składniki (na 7 dużych):
  • 2-3 jabłka
  • 400g gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka cukru 
  • olej do smażenia
Wykonanie:


Jogurt mieszamy z roztrzepanymi jajkami. Dodajemy cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. 
Partiami dodajemy mąkę, obserwujemy konsystencję ciasta. Chodzi o to, żeby uzyskać konsystencję kwaśnej śmietany. Ja użyłam 6 czubatych łyżek, jeśli jogurt będzie rzadszy na pewno musimy użyć więcej.
Jabłka obieramy i kroimy w małe kawałki. Dorzucamy je do naszego ciasta, całość mieszamy.Nakładamy po 2 łyżki ciasta (1 racuch) na gorący tłuszcz, po chwili zmniejszając ogień, gdyż racuchy potrzebują z każdej strony ok 2 minut na przepieczenie się.
 Podajemy posypane cukrem lub też cukrem pudrem. 



OMLET Z MIKROFALI

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 3 plasterki szynki
  • 1 pomidor
  • odrobina startego na oczkach sera
  • szczypiorek
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Jaja wybijamy do miseczki, dokładnie roztrzepujemy, dodajemy mleko, pokrojoną w kosteczkę szynkę, pokrojonego pomidora, starty na oczkach żółty ser. Wszystko mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i szczypiorkiem.
Mój omlet jest całkowicie beztłuszczowy, co za tym idzie zdrowy i też smaczny. Do jego usmażenia użyłam plastikowego naczynia.



 Masę jajeczną wlewamy do obydwu połówek naczynia i wstawiamy otwarte do mikrofali na 2 minuty. Po tym czasie zamykamy pojemnik, składając go na pół



 i dopiekamy nasz omlet jeszcze 1.5 minuty.


Omlet usmażony w mikrofali w ten sposób jest bardzo puszysty, smaczny i szybciutki do przygotowania.
Nie mamy pomysłu na śniadanie? W niecałe 10 minut mamy już gotowy pyszny posiłek. Oczywiście za każdym razem wariacje na temat naszego "wkładu" do omleta mogą być różne...



NA WESOŁO

To ja... kiedy staję na wadze :-))))
Miłej niedzieli!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF