Oto pyszny przepis na kremowy sos śmietanowy z boczniakami do makaronu — prosty, aromatyczny i gotowy w około 25 minut. Pysznie smakuje z makaronem, kaszą lub ziemniakami, chociaż dla mnie - najlepszy z makaronem 😊👌
Składniki:
ok 300 g boczniaków
1 mała cebula
1 mała marchewka
-
2 ząbki czosnku
-
200 ml śmietanki 18% lub 30% (w zależności od preferencji kremowości)
-
1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy
-
½ łyżeczki tymianku (świeży lub suszony)
-
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
-
do posypania posiekany koperek
-
(opcjonalnie) 2 łyżki startego parmezanu
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Oczyszczamy boczniaki (nie płucemyz ich zbyt długo, wystarczy przetrzeć wilgotnym ręcznikiem). Króimy je w paski lub kawałki o podobnej wielkości. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą.
Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy 2–3 minuty, aż się zeszkli, następnie dodajemy startą na oczkach marchewkę. Smażymy całość chwilę, po czym dorzucamy czosnek i boczniaki.
Smażymy na średnim ogniu około 10- 12 minut, aż boczniaki zmiękną i lekko się przyrumienią. Dodajemy tymianek, sól, pieprz do smaku.
Wlewamy śmietankę, mieszamy i dusimy na małym ogniu 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Smażymy na średnim ogniu około 10- 12 minut, aż boczniaki zmiękną i lekko się przyrumienią. Dodajemy tymianek, sól, pieprz do smaku.
Wlewamy śmietankę, mieszamy i dusimy na małym ogniu 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Podajemy z ugotowanym makaronem.




