Szukaj na blogu

wtorek, 28 października 2025

ŚMIETANOWY SOS Z BOCZNIAKÓW DO MAKARONU

Oto pyszny przepis na kremowy sos śmietanowy z boczniakami do makaronu — prosty, aromatyczny i gotowy w około 25 minut. Pysznie smakuje z makaronem, kaszą lub ziemniakami, chociaż dla mnie - najlepszy z makaronem 😊👌



Składniki:
  • ok 300 g boczniaków

  • 1 mała cebula 

  • 1 mała marchewka

  • 2 ząbki czosnku

  • 200 ml śmietanki 18% lub 30% (w zależności od preferencji kremowości)

  • 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy

  • ½ łyżeczki tymianku (świeży lub suszony)

  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

  • do posypania posiekany koperek

  • (opcjonalnie) 2 łyżki startego parmezanu

Wykonanie:


Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Oczyszczamy boczniaki (nie płucemyz ich zbyt długo, wystarczy przetrzeć wilgotnym ręcznikiem). Króimy je w paski lub kawałki o podobnej wielkości. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą.
Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy 2–3 minuty, aż się zeszkli, następnie dodajemy startą na oczkach marchewkę. Smażymy całość chwilę, po czym dorzucamy czosnek i boczniaki.
Smażymy na średnim ogniu około 10- 12 minut, aż boczniaki zmiękną i lekko się przyrumienią. Dodajemy tymianek, sól, pieprz do smaku.
Wlewamy śmietankę, mieszamy i dusimy na małym ogniu 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Podajemy z ugotowanym makaronem. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF