Syrniki - to smażone, małe placuszki z sera, mąki (albo kaszy manny) i jajek. Są one tradycyjną potrawą kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Wyglądem przypominają nasze klasyczne placuszki/racuszki, ale różnią się od nich smakiem, gdyż głównym składnikiem jest tutaj twaróg. Są bardzo proste do zrobienia, szybkie w wykonaniu i baaardzo smaczne. Szczególnie takie lekko ciepłe ... Możemy podawać je z domową konfiturą, dżemem, miodem czy cukrem pudrem. Dla mnie oczywiście wszystkie te dodatki są zbędne, bo syrniki same w sobie są bardzo smaczne 😍
Składniki: (proporcje na 6 szt)
- 250 g twarogu
- 1 łyżka cukru
- 1 roztrzepane jajko
- 3 łyżki kaszy manny
- szczypta soli
- skórka otarta z 1/2 sparzonej cytryny
- szczypta cukru waniliowego
- olej do smażenia
- dodatkowo trochę mąki do obtoczenia syrników
Wykonanie:
Twaróg (najlepiej zmielony, lub zblendowany) i jajko łączymy ze sobą dokładnie.
Do powstałej masy dodajemy resztę składników i mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto jest lekkie i nie mocno ścisłe.
Łyżką odmierzamy porcje masy. Formujemy niewielkie placuszki, (ja robię to dłońmi posypanymi mąką - najpierw formuję sobie kulkę, a następnie lekko ją spłaszczam tak, aby miały ok 1.cm wysokości) i obtaczamy delikatnie w mące.
Smażymy na lekko rozgrzanej patelnie przetartej tłuszczem z obu stron. Podajemy polane miodem, posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem pysznej konfitury.
Do powstałej masy dodajemy resztę składników i mieszamy, aż składniki się połączą. Ciasto jest lekkie i nie mocno ścisłe.
Łyżką odmierzamy porcje masy. Formujemy niewielkie placuszki, (ja robię to dłońmi posypanymi mąką - najpierw formuję sobie kulkę, a następnie lekko ją spłaszczam tak, aby miały ok 1.cm wysokości) i obtaczamy delikatnie w mące.
Smażymy na lekko rozgrzanej patelnie przetartej tłuszczem z obu stron. Podajemy polane miodem, posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem pysznej konfitury.