Szukaj na blogu

sobota, 26 lipca 2014

PLACEK WŁOSKI

Danusia - z bloga, z którego  "skradłam" przepis (oryginał tutaj) nazwała to ciasto "jadą goście" i nazwa pasuje w tym przypadku  w 100%!  
Ciasto jest nie tylko pyszne, ale bardzo proste i szybkie do zrobienia. Poradzą sobie z nim nawet początkujące kuchareczki. 
Poza tym to jedno z nielicznych ciast, które piecze się bez użycia tłuszczu, co jest dodatkową zaletą 👌 
Wykorzystuje się do niego szklankę bakalii, które mogą być zupełnie dowolne: orzechy, rodzynki, żurawina, migdały, pestki słonecznika a nawet siemię lniane! 
Tak więc możemy poszaleć i zrobić swoją wersję tego pysznego ciacha.



Składniki:
  • 6 dużych jabłek
  • 1 szklanka bakalii (u mnie 3/4 szkl orzechy włoskie + 1/4 rodzynki)
  • 3 całe jajka
  • 2 szkl mąki
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 płatka łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 plaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta cynamonu
Polewa:
  • 100g płatków migdałów
  • 1 puszka kajmaku (wykorzystałam połowę)
Wykonanie:

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Orzechy siekamy. Rodzynki chwile moczymy, odciskamy z wody. W misce mieszamy jabłka, bakalie, cukier i cynamon. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Po tym czasie do jabłek z bakaliami dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy całość dokładnie. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest bardzo gęste, i to jest prawidłowe.


 Pieczemy w temp 180st ok 40 minut.
Po wystudzeniu polewamy kajmakiem i posypujemy płatkami migdałów (moja wersja), polewamy polewą czekoladową lub posypujemy cukrem pudrem.



I moja wersja z 2024 roku.
Trochę inna polewa: roztopiona biała czekolada (100g) w ciepłej śmietance 30% (80ml).







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF