Kluski francuskie to takie bardziej delikatne kluski kładzione. To bardzo fajny dodatek do zup lub mięsa z dodatkiem sosu najlepiej pieczeniowego, grzybowym albo pomidorowym. Wiele osób zajada się kluskami polanymi stopionym masłem i posypanymi parmezanem.
Robiąc kluski korzystałam z przepisu Margarytki TUTAJ :)
Składniki:
Wykonanie:
Zagotowujemy wodę z łyżeczką soli.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. W osobnej misce ucieramy masło z solą na puszystą masę, dodajemy żółtka i wszystko dokładnie łączymy ucierając jeszcze chwilę. Następnie dodajemy mąkę i ubite na sztywno białka. Całość mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać jeszcze 1 łyżkę mąki. Początkowo przeprowadzamy próbę i wrzucamy kilka klusek na wrzątek, jeśli się rozpływają, to dodajemy jeszcze trochę mąki. Wg mnie jednak proporcje są bardzo dobre, i nic nie musiałam modyfikować. Nakładamy kluseczki małą łyżeczką, gdyż urosną podczas gotowania. Od chwili wypłynięcia gotować kluseczki ok 3 minuty.