Pyszne roladki ze schabu robione a'la zrazy zadowolą najbardziej wybrednych.
Mięciutkie mięsko, a w środku ogórek,cebulka, biała kiełbasa, i cieniutkie plasterki boczku.
Wszystko w dość gęstym śmietanowym sosie.
Do tego tylko kasza lub ziemniaczki i pyszny obiad gotowy!
Składniki:
cebula
cienkie plastry boczku (kupiłam cieniutki boczek plasterkowany),
ogórek kiszony
biała kiełbasa,
Ponadto:
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- odrobina mąki do zagęszczenia sosu
- łyżka śmietany 18%
- koperek
Wykonanie:
Schab kroimy na 1cm plastry i rozbijamy dosyć cienko. Każdy plaster smarujemy musztardą, solimy, pieprzymy i nakładamy na niego: plasterek boczku, paseczek ogórka kiszonego, pasek białej kiełbaski i trochę pokrojonej w dużą kostkę cebulki.
Zwijamy ściśle nadając kształt roladki, owiajamy bawełnianą nitką lub spinamy wykałaczką.
Obsmażamy z wszystkich stron na oleju. Po obsmażeniu podlewamy odrobiną bulionu, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i próżymy ok 45 minut. Powstały sos zaciągamy łyżeczką mąki (rozrobionej z wodą) i dodajemy łyżkę śmietany. Posypujemy dużą ilością zieleniny (koperek lub natka).