Jeśli lubicie kruche maślane ciastka, i lubicie mak - ten przepis jest dla Was 😍 Pyszne połączenie maślanego, kruchutkiego ciasta i aromatycznej masy makowej to strzał w 10! Do ciastek wykorzystałam gotową masę makową, ale jeśli zostanie Wam trochę takiej pysznej, domowej masy np. od makowca będzie jeszcze smaczniej 😎
Ciasteczka spokojnie wytrzymują 4-5 dni bez utraty swoich walorów smakowych.
Składniki (na ok. 40 szt):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 140 g masła
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo - masa makowa
Ja wykorzystałam ok. 1/2 puszki gotowej masy makowej. Dodałam do niej tylko trochę rodzynek i aromat migdałowy.
Wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszać przy użyciu haka miksera lub zagnieść ręcznie. Uformować z ciasta kulę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 h. Ja przygotowałam sobie ciasto wieczorem i trzymałam w lodówce przez całą noc. Następnie, po wyjęciu ciasta z lodówki dzielimy je na 2 części i każdą rozwałkowujemy na prostokąt. Na cieście wykładamy warstwę masy makowej. Zwijamy ściśle formując roladę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu odwijamy folię, a makową roladę kroimy na plasterki około 0.5 cm każdy. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. na około 18-20 minut. Ciasteczka powinny zostać raczej jasne, a nie mocno przyrumienione.