Dziś połączyłam w mojej zupie wszystko co uwielbiam: żółtą fasolkę szparagową, kalafiora i pierwsze malutkie kurki, które udało mi się kupić 😍
Zupa wyszła przepyszna ...
Jest bardzo gęsta i aromatyczna, dlatego nie dodaję już do niej dodatkowo ziemniaków czy makaronu (zbędne węglowodany 😉).
Jest bardzo gęsta i aromatyczna, dlatego nie dodaję już do niej dodatkowo ziemniaków czy makaronu (zbędne węglowodany 😉).
Składniki:
- 1 skrzydło z indyka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej
- 1/2 kalafiora
- garść kurek
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- słodka śmietanka 18%
- koperek
Wykonanie:
Skrzydło myjemy, zalewamy wodą w dużym garnku, solimy, wrzucamy liść laurowy i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy na talerz, a do wywaru dodajemy pokrojoną w kawałki fasolkę, włoszczyznę i różyczki kalafiora. W czasie kiedy zupa się gotuje na patelni podsmażamy na klarowanym maśle cebulkę, a następnie dodajemy oczyszczone kurki. Smażamy całość chwilę, po czym przekładamy do gotującej się zupy. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec wlewamy zahartowaną wcześniej śmietankę - zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Dorzucamy posiekany koperek i obrane mięso z indyka.