Sernik o delikatnej, wręcz piankowej strukturze. Niezbyt słodki, co wg mnie jest jego dodatkową zaletą. Pyszny, kremowy delikatny i ... prosty do zrobienia 😉 Pięknie wyrasta i zawsze się udaje. Polecam!
Składniki: (na tortownicę o średnicy 25 cm)
- 1kg mielonego twarogu
- 5 jajek
- puszka mleka skondensowanego 530g (słodzonego)
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (mogą być także waniliowe lub bananowe)
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy
Białka ubić na sztywno. Do żółtek dodać budynie, mleko skondensowane oraz twaróg. Wszystko krótko zmiksować na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Na koniec do masy serowej dodać ubite białka, skórkę cytrynową i wszystko razem wymieszać delikatnie łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę serową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać polewą.