Szukaj na blogu

niedziela, 17 września 2017

SZAKSZUKA

Szakszuka - czyli inaczej "bałagan". Określenie bardzo trafne. 
Definiuje nam bałagan ... na patelni 😉. Podstawą naszego "bałaganu" jest cebula, pomidory i papryka, lekko podsmażone, a następnie duszone do momentu, kiedy będzie można  wbić do nich jajka. Czyli szakszuka to nic innego jak sadzone jajka z warzywami. Proste i piekielnie smaczne! Nie wnikam jakie są w oryginale niezbędne składniki czy przyprawy, gdyż zawsze nawet ten odzwierciedlony przepis, sprowadzam do własnego smaku i własnych upodobań 😊
Polecam na leniwe niedzielne śniadanie albo zwyczajnie na obiad.




Składniki:
  • 2 pomidory
  • kawałek czerwonej i kawałek pomarańczowej papryki
  • 1 młoda cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • masło klarowane
  • zielenina: szczypiorek, natka (u mnie tymianek)


Wykonanie:


Na rozgrzanym klarowanym maśle podsmażamy pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Całość mieszamy i chwilę smażymy. Pomidory kroimy w kostkę (możemy użyć świeżych lub z puszki) i wrzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy, mieszamy i  dusimy całość chwilę, aby sok odparował. Następnie robimy wgłębienia, w które wbijamy jajka. Całość solimy i pieprzymy, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż do uzyskania ulubionej konsystencji jajek (jedni lubią żółtka płynne, inni mocno ścięte). 
Na zakończenie posypujemy potrawę zieleniną. 






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF