Kolejny przepis, który robi się ... biegusiem :))
Bezglutenowe ciasteczka z kleiku ryżowego są nie tylko bardzo popularne, ale i ... bardzo smaczne. Mięciutkie, o delikatnym maślano-kokosowym smaku z dodatkiem ulubionego dżemu (u mnie powideł) zadowolą nawet tych bardzo wymagających.
Z podanej porcji wyszły mi 2 duże blachy ciastek.
Składniki:
- 1 paczka kleiku ryżowego (160 g)
- 3 jajka
- 220 g miękkiego masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 4 czubate łyżki wiórków kokosowych
- 4 czubate łyżki sezamu
W mikserze ucieramy miękkie masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajka, miksując po każdym dodaniu, aż do połączenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki: kleik, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i sezam. Chwilę ucieramy całość. Z| powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (trochę urosną). Lekko spłaszczamy i w każdej kulce robimy wgłębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki. W to wgłębienie nakładamy odrobinę powideł. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 20 minut.