Bardzo lubię naleśniki z jabłkami ... po kuchni rozchodzi się wtedy słodki zapach przysmażanych jabłek i robi się od razu tak jakoś domowo 😍
Bo dla mnie dom to właśnie wszelkie kuchenne zapachy.
Te przysmażane plasterki jabłek budzą wspomnienia
domu mojej Babci...
Późną jesienią lub zimą, kiedy kiedy w piecu buzował już ogień
Babcia kładła na gorących kręgach jabłka.
Obracała z każdej strony, a one cudownie się podsmażały (czasem przypalały) ... i pachniało w całej kuchni, właśnie tak jak pachnie, kiedy smażę naleśniki z jabłkami 💓
- 2 szkl mąki
- ok 1 szkl mleka
- ok 1 szkl gazowanej wody
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- 2 jajka
- olej do smażenia
- 2 (najlepiej lekko kwaskowe) jabłka
Wykonanie:
Jaja, cukier, sól miksujemy mikserem lub ubijamy ręcznie, jak kto woli. Podajemy kolejno mąkę, mleko, wodę i miksujemy całość do uzyskania gładkiej masy, bez grudek. Odstawiamy ciasto na ok 30 minut, po czym smażymy na oleju najpierw z jednej strony - wtedy układamy na ciasto cienkie plasterki jabłek, a następnie z drugiej strony na złoty kolor. Należy pamiętać, aby patelnia była mocno rozgrzana, a ilość oleju minimalna. Po usmażeniu posypujemy cukrem. Zjadamy ciepłe.