Szukaj na blogu

wtorek, 29 lipca 2014

WIOSENNY BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKĄ

Barszcz czerwony to taka zupa, którą mogę jeść praktycznie na okrągło. Tydzień bez barszczu ... jest tygodniem straconym! - Tak brzmi moje żywieniowe motto 😊
Nieważne pod jaką postacią będzie to zupa: czy barszcz czysty, czy z zabielany, z ziemniakami czy makaronem, botwinka czy barszcz ukraiński.
Ważne, że będzie barszcz 😉
 Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince.



Składniki:

Wykonanie:


Fasolę opłukać i zamoczyć na kilkanaście godzin. Następnie ugotować do miękkości. Ewentualnie jeśli się spieszymy wykorzystać fasolkę z puszki, której nie musimy już gotować. 
Marchew, pietruszkę, seler, buraki i czosnek obrać i pokroić dowolnie lub zetrzeć na tarce na oczkach. Podsmażyć na klarowanym maśle około 10 minut. Następnie zalać bulionem/wodą, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, sól, pieprz, szczyptę cukru (wszystko do smaku), ziele angielskie i liść laurowy i gotować do miękkości warzyw.  Botwinę dokładnie umyć, poszatkować i dodać do wywaru pod koniec gotowania wraz z passatą pomidorową. Na koniec dodać ocet (sok z cytryny lub koncentrat buraczany) i ugotowana fasolę.
Zdjąć z ognia i dodać ugotowaną wcześniej fasolę.
Zabielić śmietaną. Ewentualnie doprawić do smaku i posypać koperkiem.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF