Szukaj na blogu

wtorek, 29 lipca 2014

BARSZCZ UKRAIŃSKI Z BOTWINKĄ

Barszcz czerwony to taka zupa, którą mogę jeść praktycznie na okrągło. Tydzień bez barszczu ... jest tygodniem straconym! - Tak brzmi moje żywieniowe motto 😊
Nieważne pod jaką postacią będzie to zupa: czy barszcz czysty, czy z zabielany, z ziemniakami czy makaronem, botwinka czy barszcz ukraiński.
Ważne, że będzie barszcz 😉
 Dziś barszcz ukraiński na wiosennej (lub z wiosenną) botwince.



Składniki:

  • pęczek botwiny
  • 3 średniej wielkości buraki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 duże ziemniaki
  • pół szklanki drobnej fasoli
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka octu winnego lub trochę koncentratu buraczanego
  • sól, cukier, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • śmietana 18%
  • koperek


Wykonanie:


Fasolę opłukać i zamoczyć na kilkanaście godzin. Następnie ugotować do miękkości. Ewentualnie jeśli się spieszymy wykorzystać fasolkę z puszki.
Buraki, ziemniaki, marchew, pietruszkę i czosnek obrać i pokroić. Warzywa zalać 1,5l wody, dodać łyżeczkę soli i ugotować.  Botwinę dokładnie umyć, poszatkować i dodać do wywaru pod koniec gotowania.
Zdjąć z ognia i dodać ugotowaną wcześniej fasolę.
Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy i ocet. Zabielić śmietaną. Doprawić do smaku i posypać koperkiem.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF