Przepis znalazłam porządkując stare numery "Przyślij przepis".
Wydał mi się prosty, szybki i coś mi mówiło,
że zadowoli moje kubki smakowe. No i nie myliłam się ....
drożdżowe paluchy są pyszne, puszyste, delikatne,
samo ciasto mało słodkie, ale obtoczone w aromatycznym
cukrze z cynamonem smakują rewelacyjnie!
Składniki:
25 g drożdży
4 łyżki ciepłej wody
1 całe jajko
2 łyżki cukru
1/2 szkl. roztopionego masła
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
2 szklanki mąki pszennej
aromat cytrynowy
cukier + cynamon do posypania
Masło roztopić w rondelku. Drożdże rozkruszyć, rozpuścić w ciepłej wodzie wraz z cukrem.
Do miski wsypać mąkę, roztopione i lekko przestudzone masło, śmietanę,rozczyn z drożdży, żółtko oraz aromat. Wyrabiać mikserem do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Odstawić w chłodne miejsce (można do lodówki) na minimum 2h, a można i dłużej. Autorka przepisu zapewnia, że ciasto spokojnie można przygotować sobie jednego dnia, a piec następnego.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy niezbyt cienko na kształt prostokąta. Prostokąt składamy na pół i ucinamy paski o dowolnej długości. Każdy pasek skręcamy, smarujemy białkiem i obtaczamy w cukrze wymieszanym z cukrem pudrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185st ok 20 minut.